top of page

Інноваційні гуманітарні рішення для деокупованих територій від ГО "Космос табір"

Серед наших векторів роботи воєнного часу — створення інноваційних гуманітарних рішень для деокупованих територій. Гнучких, ефективних, децентралізованих та бюджетних.


Нині ми прагнемо забезпечити легкий доступ до базової електроенергії там, де це необхідно — за допомогою Комбінованих систем сонячної енергії.



В нашій роботі ми фокусуємося на використанні сонячних панелей та накопичувачів енергії. Наш пілотний проєкт у Милівській громаді Херсонської області демонструє бюджетні можливості у забезпеченні електроенергії у місцях, де вона зовсім відсутня та підвищений рівень небезпеки та постійні обстріли. Проєкт у цій громаді був підтриманий Разом для України.


У громадах Херсонщини, такі критичні об'єкти, як мобільні вишки, насоси для постачання води та школи, отримують живлення від генераторів. Проте, це вимагає постійного палива та утворює значні витрати, що робить таке рішення неефективним для простих завдань. Більшість людей не мають можливості зарядити телефони, планшети та ліхтарики, не мають доступу до Інтернету, Wi-Fi, вечірнього освітлення для читання, радіо та телевізору — тож сонячними рішеннями можна забезпечити базову необхідність людей до комунікації та освіти.



З урахуванням великої кількості сонячних днів на Півдні, ми розробляємо малий, але потужний спосіб зберігання енергії до 500-1000 Вт постійного струму — Комбіновані системи сонячної енергії.


Особливістю нашої Системи є адаптивність та легка замінність в умовах постійних обстрілів. Ми використовуємо вживані сонячні панелі, ціна яких не перевищує 15% від вартості системи, і їх легко можна замінити, а центр системи (батарея зберігання енергії) знаходиться в більш безпечному місці і є легко транспортабельною.


Характеристики Систем:

  • повне зарядження від сонця щоранку протягом 3-6 годин (2 або 1 сонячна панель)

  • використовуємо тонкоплівкові сонячні панелі, які виглядають як звичайне скло і менш примітні до виявлення ворожими дронами

  • акумулятор LiFePO4, 3500 циклів зарядки - довгий термін служби

  • повністю задовольняють основні потреби

  • просте підключення

  • безпечно для людей

  • найкраще відношення ціни та ефективності


Крім того, ми досліджуємо можливості мобільних малих вітрогенераторів, які дозволять нам продукувати безкоштовну енергію незалежно від часу доби чи умов довкілля для усіх громад.



Ми прагнемо забезпечити доступні, ефективні та безкоштовні джерела енергії для всіх, хто цього потребуємо. Постачати практичні та інноваційні рішення для подолання енергетичних викликів та створення більш доступного енергетичного майбутнього.


Зацікавлені в об'єднанні зусиль, радо відповімо на актуальні запити.


Для зв'язку:

  • Міжнародна співпраця або хочете подарувати вживані панелі — denny@kosmostabir.org

  • Технічні питання роботи систем, консультація та зв'язок із деокупованими населеними пунктами та громадами — by@kosmostabir.org


bottom of page